onsdag 20 februari 2013

Fudgekladdkaka

Här har vi återigen drabbats av vinterns ihärdiga baciller. Noah vaknade varm som en kamin och är allmänt slö och hängig. Skönt, på ett sätt, att vi har sportlov och man slipper känna stress över att vabba men urtrist när man inte kan njuta av lediga vinterdagar. Så nu slappar vi framför gamla avsnitt av Mysteriet på Greveholm.

Nåväl, igår var hemgruppen här för lite tisdagsmys och då provade jag att baka denna ljuvliga fudgekladdkaka/fudgetårta.


Receptet hittade jag hos superduktiga Ulrika och om du ännu inte hittat dit så kommer receptet här: 


Fudgekladdkaka


Kladdkaka:
150 g smör
2 st ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk 70% choklad(jag tog Marabous mörka choklad)
75 g mjukt smör

Gör kladdkakan så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
  2. Tillsätt kaffet och rör om. Sikta ned mjöl, kakao och bakpulver i smeten och blanda. 
  3. Rör i det smälta smöret. 
  4. Grädda i en smord form på 24 cm i 175 grader i mitten av ugnen i 20 min. Den blir rätt så lös. Låt kakan svalna i formen.
Gör fudgen så här:

  1. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. 
  2. Låt koka under omrörning i ca 5 minuter till en tjock och blank smet. 
  3. Tag kastrullen ifrån plattan och rör i smöret. 
  4. Häll smeten på chokladbottnen och låt kakan kallna. Pudra över kakao innan servering. Servera med lättvispad grädde.


Den påminner väldigt mycket om den kolakaka jag ofta äter på café Java i Örebro :). Yummie!!

Ha nu en finfin onsdag! Kram!

2 kommentarer: